Utrecht met molen De Kat – Louis Bleuler, 1826

“Vue de la ville d’Utrecht.” Aquatinta vervaardigd door Sigismond Himely naar een tekening van en uitgegeven in 1826 door, Johann…

Lees verder

950

Vue de la ville d’Utrecht.” Aquatinta vervaardigd door Sigismond Himely naar een tekening van en uitgegeven in 1826 door, Johann Ludwig (Louis) Bleuler voor diens “Der Rhein, von den Quellen bis zur Mündung“. Bijzonder fraai in de tijd met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling) 19,5 x 30 cm (lijst 45 x 51,5 cm).

Bleuler (1792 -1850) wordt gerekend tot de beste Zwitserse landschapschilders van zijn tijd. Hij studeerde in Parijs, maar betrok later kasteel Laufen (CH) naast de Rheinfall, Europas grootste waterval. De Rijn vormde een grote bron van inspiratie, hetgeen resulteerde in een schitterende serie van 80 gezichten op steden en landschappen. Behalve Utrecht maken ook  Arnhem, Rotterdam, Leiden en Scheveningen onderdeel uit van Der Rhein von den Quellen bis zur Mündung.

Dit boekwerk was in eerste instantie bedoeld als souvenir voor de (veelal Engelse) elite die zich een toeristische reis langs de Rijn konden veroorloven, maar de keizer van Oostenrijk en Marie Isabelle van Sicilië behoorden tot zijn eerste en belangrijkste afnemers. Het platenboek van Bleuler wordt beschouwd als het belangrijkste 19e-eeuwse Zwitserse uitgeverswerk.

Prijs: Euro 950,- (incl. lijst)