Japan, Dejima – Henri Chatelain, 1720

“Vue et description de la Ville de Meaco Capitale du Japon avec d’autres particularitez du Pays.” Kopergravure uit Henri Châtelain’s…

Lees verder

650

Vue et description de la Ville de Meaco Capitale du Japon avec d’autres particularitez du Pays.” Kopergravure uit Henri Châtelain’s Atlas Historique, uitgegeven te Amsterdam in 1720. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 38,2 x 49,5 cm.

We zien een combinatie van topografische en historische informatie van Japan. Bovenaan een aangezicht van Kyoto, de toenmalige (tot 1869) hoofdstad. Links boven een verhalende voorstelling van de martelingen die de Christenen hadden ondergaan. Aan de andere kant een even grote voorstelling van een Japanse huwelijks ceremonie.

Het waren met name Portugese Jezuïeten die het Christendom in Japan probeerden te verspreiden. In 1612 sprak de shogun een ban uit over de verspreiding van het katholieke geloof en in 1616 werd, met een uitzondering voor China, de buitenlandse handel beperkt tot de havens van Hirado en Nagasaki. In 1639 werden de Portugezen het land uitgezet. De in Japan aanwezige Nederlanders werden slechts getolereerd op het kunstmatige eiland Dejima (Deshima) in de haven van Nagasaki, waarvan midden onderaan een afbeelding is te zien. Het vogelvlucht gezicht op Dejima is overgenomen van een groter gezicht van Arnoldus Montanus uit 1669.

Links- en rechtsonder zien we de stad Sakai en de tempel aldaar (“Temple le plus celebre du Japon”). Sakai was een van de grootste en belangrijkste zeehavens van Japan sinds de Middeleeuwen, tegenwoordig maakt het deel uit van de prefectuur Osaka.  In het midden beschrijvingen van Kyoto (“Meaco”) en Tokio (toen genaamd “Jedo”).

Prijs: Euro 650,-