Nederlands-Malakka – Edouard Hauhard, 1746-1759

18E-EEUWS NEDERLANDS-MALAKKA “Malaka”, kopergravure gemaakt door Edouard Hauhard, voor Abbé Prévost’s “Histoire Générale des Voyages, ou nouvelle collection de toutes…

Lees verder

295

18E-EEUWS NEDERLANDS-MALAKKA

Malaka”, kopergravure gemaakt door Edouard Hauhard, voor Abbé Prévost’s “Histoire Générale des Voyages, ou nouvelle collection de toutes les relations de voyages par mer et par terre”, gepubliceerd in Parijs 1746-1759. Later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 19,5 x 29 cm.

Malakka was een kleine staat, strategisch gelegen aan de zuidwestkust van het Maleisisch schiereiland aan de Straat van Malakka, de belangrijkste zeeroute tussen enerzijds het Midden-Oosten en India en anderzijds China en Japan. De Nederlanders heersten over Malakka van 1641 tot 1798, een tijdperk van relatieve vrede zonder veel onderbrekingen door de Maleisische sultanaten.

Onder de VOC bleef de stad het centrum van de handel op het Maleisische schiereiland, maar verloor haar handelspositie in de rest van Zuidoost-Azië aan Batavia (het huidige Jakarta) waar het economische en administratieve centrum kwam te liggen. De Nederlanders hielden hun greep op Malakka om te voorkomen dat de stad in handen zou komen van concurrerende Europese mogendheden.

Het gezicht op de stad laat ons tal van VOC-schepen zien. De stad had een bloeiende haven en trok kooplieden aan uit verschillende delen van Azië, Europa en daarbuiten.

Prijs: Euro 295,-