Paramaribo, Waterkant – Jacob Heemskerck van Beest naar Gerard Voorduin, 1860

“Gezigt op de Waterkant en reede van Paramaribo”, lithografie in kleur vervaardigd door Jacob Eduard van Heemskerck van Beest  naar…

Lees verder

975

Gezigt op de Waterkant en reede van Paramaribo”, lithografie in kleur vervaardigd door Jacob Eduard van Heemskerck van Beest  naar een tekening van Gerard Voorduin, uitgegeven te Amsterdam in 1860 door Frans Buffa als deel van een serie prenten met Gezigten uit Neerland‘s West-Indien. Afm. (voorstelling) 27,5 x 41,5 cm.

Het is een drukte van belang op de Suriname rivier. Voor de Waterkant liggen grote zeilschepen voor anker terwijl kleine boten af en aan varen. Rechts een indiaan in een korjaal, vooraan een pondo, een veerboot, waarmee producten van de plantages werden vervoerd naar de stad, in dit geval vaten suiker. Daarachter een Curaçaose schoener met de Nederlandse vlag.

Het gebouw met het rode dak daarachter is de Waag, waar producten als koffie werden gewogen voordat ze werden geëxporteerd. Links er naast, de zogenoemde Platte brug, aanlegplaats voor tent-boten. De gebouwen aan de Waterkant dateren van na de grote stadsbrand van 1821, toen de hele straat in de as werd gelegd.

Prijs: Euro 975,-