Sint Eustatius met Oranjestad – J. Ottaviani naar Niccola Matraini, 1777

ZELDZAAM GEZICHT OP ORANJESTAD, SINT EUSTATIUS “Veduta di S. Eustachio” kopergravure vervaardigd door J. Ottaviani naar het ontwerp van Niccola…

Lees verder

850

ZELDZAAM GEZICHT OP ORANJESTAD, SINT EUSTATIUS

Veduta di S. Eustachio” kopergravure vervaardigd door J. Ottaviani naar het ontwerp van Niccola Matraini voor “Gazzettiere Americano contenente un distinto ragguaglio di tutte le parti del Nuovo Mondo…” (aardrijkskundig naslagwerk van Amerika, met een gedetailleerd verslag van alle delen van de Nieuwe Wereld), uitgegeven in 1777. Later met de hand gekleurd. Afm. 20,3 x 35,1cm.

Op 16 november 1776 was het Sint Eustatius die de Amerikanen als eerste in hun vrijheidsstrijd tegen het Verenigd Koninkrijk steunde en hen vanuit Fort Oranje met brullende kanonschoten salueerde. Dit was het startsein voor een komen en gaan van schepen, aanvankelijk voor de aanvoer van wapens en later als doorvoerhaven en pleisterplek. Hoofdstad Oranjestad, hier prominent afgebeeld, was verdeeld in een boven en een benedenstad, werd een winstgevende en drukke vrijhaven van de West-Indische Compagnie waar de meest luxueuze goederen belastingvrij werden verhandeld en opgeslagen, een goudmijn waaraan het zijn naam ‘The Golden Rock’ te danken heeft.

Naarmate de 18e eeuw ten einde liep, verloor Sint Eustatius geleidelijk aan zijn belang als handelscentrum en verlieten de meeste kooplieden en plantagehouders hun huizen en pakhuizen. Het inwoneraantal liep terug van 30.000 in de gloriejaren naar 3.100 tegenwoordig.

Prijs: Euro 850,-