Paramaribo, Suriname – Pierre Beranger, 1817

DE WATERKANT TE PARAMARIBO “Paramaribo aan de Rivier van Suriname”, aquatint gegraveerd door F. Dieterich naar het ontwerp van Pierre…

Lees verder

2.450

DE WATERKANT TE PARAMARIBO

Paramaribo aan de Rivier van Suriname”, aquatint gegraveerd door F. Dieterich naar het ontwerp van Pierre Berangergewezen Comissaris generaal en Gouverneur der Colonie Suriname”, uitgegeven door Evert Maaskamp te Amsterdam in 1817. Later met hand gekleurd. Afm. (afbeelding): 37,7 x 55,7 cm.

De Waterkant van Paramaribo was wat reizigers het eerste zagen als ze naar Suriname voeren. Hier legden de schepen uit Europa en Amerika aan en kwamen de bewoners van de plantages aan wal. Het economische leven van de stad speelde zich er lange tijd af. Al vanaf het eerste begin was er een markt waar goederen en slaven werden verhandeld, er stonden koopmanshuizen, goederenmagazijnen en er waren havenkroegen. Veel plantage eigenaren hadden in de 18e eeuw hun plantage verlaten om in de luxe van de stad te komen wonen. De Joden kwamen naar de stad om er handel te drijven. Ook veel vrijgelaten slaven kwamen naar de stad omdat zij een perceel gekregen hadden in ruil voor het opsporen van weggelopen slaven.

Dit aangezicht van de stad met in de voorgrond zeilschepen onder Engelse, Amerikaanse en Nederlandse vlag, is uitgegeven na het Congres van Wenen (1814-1815) waar werd afgesproken dat Nederland zijn kolonie Suriname van Engeland terug kreeg. Het bestuur van Suriname kwam in 1816 daarmee in handen van koning Willem I (aan wie de prent is opgedragen). De koning bestuurde de koloniën door middel van Koninklijke Besluiten, waarmee een einde kwam aan de autonomie van de kolonisten in Suriname.

Het beeld van de stad moet stammen uit de periode 1804-1805 toen Pierre Béranger er Gouverneur was.

Prijs: Euro 2.450,-