Den Haag, Binnenhof – antieke lithografie
“Gezicht a vol d’oiseau op het Binnenhof.“ Kleurenlithografie gedrukt door S. Lankhout en Co, te ‘s-Gravenhage naar het ontwerp van…
Lees verder€350
“Gezicht a vol d’oiseau op het Binnenhof.“ Kleurenlithografie gedrukt door S. Lankhout en Co, te ‘s-Gravenhage naar het ontwerp van Stortenbeker en Heijligers. De prent komt uit de collectie “Prenten van het Binnenhof” samengesteld en uitgegeven door H.C. Susan 1879. Afm. (afbeelding) 33 x 53,5 cm.
Na 1875 zette de groei van de Haagse bevolking echt in. Evenals in andere Nederlandse steden. Door de malaise waarin de landbouw verkeerde en de sterk opkomende industrialisatie trokken drommen plattelanders naar de stad om daar een beter bestaan te zoeken. Zo konden ze in Den Haag behalve bij de overheid werk vinden bij de metaalfabrieken aan de zuidzijde van de stad, bij de grote metaalfabrieken, bij talloze drukkerijen en vooral in de bouw. Maar ook voor bankiers, renteniers en gepensioneerde Indische ambtenaren bleef de Hofstad een aantrekkelijk woonoord, vanwege de ruimte en het groen dat zij er vonden, de luxe winkels en het sociale klimaat. In 1880 telde Den Haag ruim 114.000 inwoners. In de buitenwijken werden de straten in een steeds hoger tempo volgebouwd, en tegelijkertijd werd het voller in de binnenstad, vooral rond het Spui.
Vanaf 1864 was er een paardentram gaan rijden (zie op de prent!) tussen Den Haag en Scheveningen. (Op de route van de huidige lijn 1.) Een primeur in Nederland. In de beginjaren is de exploitatie in de stad nog niet rendabel en gaat de concessie een aantal malen in andere handen over. (De Haagse Tramweg Maatschappij, HTM, neemt de paardentram over in 1887.)
In 1879 werd de Hofkapel op het Binnenhof aan het Rijk verkocht en vervolgens ontmanteld. 1879 is ook het jaar waarin Abraham Kuyper de eerste politieke partij van Nederland opricht: de Anti-Revolutionaire Partij (ARP).
Prijs: Euro 350,-