Den Haag, stadhuis- Iven Besoet, 1760

HET OUDE STADHUIS TE ‘S GRAVENHAGE “Gezicht van het Stad-Huys van ’s Hage” kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven…

Lees verder

625

HET OUDE STADHUIS TE ‘S GRAVENHAGE

Gezicht van het Stad-Huys van ’s Hage” kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven in 1760 door Hendrik Florisz. Scheurleer. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent): ca. 28,5 x 40,5 cm.

We zien het stadhuis aan de Groenmarkt rechts met de nieuwe vleugel door Daniël Marot links, gezien vanaf een hoog punt op de Riviervismarkt. Op de voorgrond links en midden (waar het koor etc. van de Grote of St. Jacobskerk zou moeten domineren) is een te ruim plein gefantaseerd. Geheel links aan de rand van het kerkplein het koffiehuis Hof van Holland ongeveer ter plaatse van de latere Berlage-bouw.

De Haagse uitgever en boekverkoper Hendrik Florisz. Scheurleer (1692-1768) speelde in op de populariteit van het stadsgezicht in het midden van de 18de eeuw. Hij publiceerde een reeks van achttien uiterst informatieve gezichten van Den Haag en directe omgeving die hij allemaal aan Haagse burgemeesters, baljuws of secretarissen opdroeg. Ze zijn gegraveerd door Iven Besoet (ca. 1720-1769) een uit Leiden afkomstige kunstenaar. Dat de reeks een succes was, mag blijken uit de diverse kopieën (meestal optica-prenten) die er naar zijn gemaakt. Of Besoet er goed aan heeft verdiend, is echter zeer de vraag, want als we de biografieën mogen geloven werd hij wegens wanbetaling zijn huis uitgezet, waarna hij, gehuld in een deken, op straat verbleef en korte tijd later overleed.

Dit gezicht op het stadhuis is opgedragen aan Frederik Hendrik van Wassenaer, heer van de beide Katwijken, ’t Zandt, Valkenburg, baljuw en schout van Den Haag.

Prijs: Euro 625,-