Den Haag, Prinsegracht – Hendrik Florisz. Scheurleer, 1755

Kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven in 1755 door Hendrik Florisz. Scheurleer. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent):…

Lees verder

625

Kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven in 1755 door Hendrik Florisz. Scheurleer. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent): ca. 28,5 x 40,5 cm.

We zien de Prinsegracht met uiterst rechts de Boterwaag. Toen in 1656 kunstschilders, glasschilders, graveurs en beeldhouwers zich afscheidden van het Sint Lucasgilde en de Confrerie Pictura stichtten, kregen zij van het stadsbestuur een ruimte op de eerste verdieping van de Boterwaag aan de Prinsegracht.

De Haagse uitgever en boekverkoper Hendrik Florisz. Scheurleer (1692-1768) speelde in op de populariteit van het stadsgezicht in het midden van de 18de eeuw. Hij publiceerde een reeks van achttien uiterst informatieve gezichten van Den Haag en directe omgeving die hij allemaal aan Haagse burgemeesters, baljuws of secretarissen opdroeg. Ze zijn gegraveerd door Iven Besoet (ca. 1720-1769) een uit Leiden afkomstige kunstenaar. Dat de reeks een succes was, mag blijken uit de diverse kopieën (meestal optica-prenten) die er naar zijn gemaakt. Of Besoet er goed aan heeft verdiend, is echter zeer de vraag, want als we de biografieën mogen geloven werd hij wegens wanbetaling zijn huis uitgezet, waarna hij, gehuld in een deken, op straat verbleef en korte tijd later overleed.

Prijs: Euro 625,-