Oude Beurs van Rotterdam – Jacob Lindenberg, 1736-1740

GROOTSTE GRAVURE VAN DE OUDE ROTTERDAMSE BEURS “Gezigt van de Beurs, Gapers Brug, te zien na de Zuid en Noord…

Lees verder

1.950

GROOTSTE GRAVURE VAN DE OUDE ROTTERDAMSE BEURS

Gezigt van de Beurs, Gapers Brug, te zien na de Zuid en Noord Blaak te Rotterdam.” Zeldzame groot formaat kopergravure, gedrukt van 2 platen vervaardigd door Jacob Lindenberg ca. 1736-1740. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 58 x 97 cm.

We zien de Blaak (gracht) met de Zuidblaak, de Beurs en de Gapersbrug. Het is druk op straat, mensen komen en gaan. Iemand laadt flessen in draagmanden. Een kar met daarop een baal met stof wordt rechts de voorstelling in gerold. Een toeslede met twee vaten wordt voortgetrokken door een paard, de eigenaar laat zich zittend op een van de vaten meevoeren en rookt er een pijp bij. Een elegant stel rijdt langs in een open rijtuig. Iemand duwt een kruiwagen met groenten, het ziet er zwaar uit. Op de hoek van de straat wordt geflirt.

Ruim tien jaar voor de komst van de Beurs van Hendrick de Keyser in Amsterdam – om precies te zijn in 1598 – had Rotterdam aan het Haringvliet al een beursgebouw. Er vond vooral goederenhandel plaats. Ruimtegebrek maakte dat de handel zich in 1635 verplaatste naar de Noordblaak. Vanaf 1736 speelde de handel zich in een door architect Adriaen van der Werff ontworpen beursgebouw aan het Westnieuwland af, aan de noordoever van de Blaak. Het plein voor de oostelijk gelegen ingang werd het Beurspleinbeurs-rotterdam-na-bombardement genoemd. Algemeen werd gesteld dat de Beurs van Rotterdam de mooiste was van Holland, misschien zelfs de mooiste van heel Europa.

In 1867 kreeg het gebouw een glazen overkapping naar voorbeeld van het Londense Crystal Palace. In 1877 werd aan de overkant van het Beursplein het treinstation Rotterdam Beurs geopend als onderdeel van het Luchtspoor. Het gebouw werd op 14 mei 1940 tijdens de bombardementen op Rotterdam verwoest.

Prijs: Euro 1.950,-