Rotterdam vanaf de Plantagelaan – Edouard Hostein, ca. 1840

ROTTERDAM AAN HET BEGIN VAN EEN PERIODE VAN ONGEKENDE GROEI EN ONTWIKKELING “Rotterdam (Hollande)”, lithografie uit de serie “Rives de…

Lees verder

275

ROTTERDAM AAN HET BEGIN VAN EEN PERIODE VAN ONGEKENDE GROEI EN ONTWIKKELING

Rotterdam (Hollande)”, lithografie uit de serie “Rives de la Meuse” [oevers van de Maas], lithografie vervaardigd door Edouard Jean-Marie Hostein (1804-89), met figuren door Adolphe Jean-Baptiste Bayot (1810-66), gedrukt bij Lemercier en uitgegeven door Veith et Hauser te Parijs rond 1840. Later met de hand gekleurd. Afm. 16,6 × 24,7 cm.

We zien de stad vanaf de lommerrijke Plantagelaan, in de richting van de Admiraliteit en stadsdriehoek. Er wordt gewandeld, het is drukte van belang.

In 1840 had Rotterdam ongeveer 45.000 inwoners, een significante toename ten opzichte van een paar decennia eerder. De stad was een belangrijke uitvalsbasis voor de handel en het transport van goederen, vooral via de haven, die snel groeide en uitbreidde. Vele bedrijven en fabrieken vestigden zich in de stad, waaronder scheepswerven, textielfabrieken en suikerraffinaderijen.

De stad kende echter ook uitdagingen, zoals overbevolking en armoede in bepaalde wijken. Er was een groeiend aantal sloppenwijken en krotten, waar de arbeidersklasse woonde. Ondanks deze uitdagingen bleef Rotterdam een plaats van hoop en mogelijkheden voor veel mensen, die naar de stad kwamen om werk te vinden en hun levensomstandigheden te verbeteren.

Het sociale leven in Rotterdam rond 1840 was eveneens in beweging. Er waren tal van vermaakmogelijkheden, zoals theaters, cafes en restaurants. De stad was ook de thuisbasis van vele culturele en intellectuele verenigingen, die de burgerij en de middenklasse aantrokken.

Het was een fascinerende tijd voor de stad, die zich aan het begin van een periode van ongekende groei en ontwikkeling bevond.

Prijs: Euro 275,-