Raambrug Rotterdam – Eugène Rensburg, ca. 1915-1920

DE RAAMBRUG IN ROTTERDAM VOOR DE OORLOG Tekening met Oost-Indische inkt en aquarelverf van de hand van Eugène Rensburg (1872-1956),…

Lees verder

1.450

DE RAAMBRUG IN ROTTERDAM VOOR DE OORLOG

Tekening met Oost-Indische inkt en aquarelverf van de hand van Eugène Rensburg (1872-1956), gesigneerd “Eug. Rensburg”. Vervaardigd ca. 1915-1920. Afm. 33,2 x 50,2 cm.

We zien een stukje Rotterdamse binnenstad met de St. Laurenskerk. De Raambrug over de Delftsevaart, gezien vanaf het Haagseveer. Het straatje naar rechts is de Westewagenstraat. Op de plaats waar de sleperspaarden staan was Hoogenraad & Wesselo gevestigd, een beurtvaartbedrijf dat een dienst tussen Rotterdam en Den Haag onderhield. Er staan hefkranen op de kade om binnenschepen te lossen. Geduldig wachten de paarden voor hun wagens volgeladen met houten vaten. Ook de handkar rechts lijkt speciaal gemaakt voor het vervoeren van vaten. Op de hoek een pand van een voormalig koperslager waar nu blikweren [blikwaren?] en huishoudartikelen worden verkocht. In het pand er naast kun je terecht voor “2de Handskleeren”, of een overnachting op de eerste verdieping bij het Doele Hotel.

Eugène Rensburg woonde het grootste gedeelte van zijn leven in Rotterdam. Hij was opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam en de Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag onder leiding van J. van Delden. Hij heeft vooral naam gemaakt met zijn topografische pentekeningen. Hij werd wel een handig stadstekenaar genoemd. Ook heeft hij meer dan 5000 etsen gemaakt, waaronder circa 450 stuks van de stad Rotterdam. Het gemeentearchief van Delft bezit diverse tekeningen van hem en het Belastingmuseum van Rotterdam bezit enkele mooie aquarellen van hem.

Prijs: Euro 1.450,-