Gouda – Joan Blaeu, 1649

Gouda, kopergravure uitgeven door Joan Blaeu in 1649. Later met de hand gekleurd. De kaart werd vervaardigd voor een Latijnse…

Lees verder

750

Gouda, kopergravure uitgeven door Joan Blaeu in 1649. Later met de hand gekleurd. De kaart werd vervaardigd voor een Latijnse editie van Blaeu’s beroemde stedenatlas “Het Toneel der Steden van de Vereenigde Nederlanden met hare Beschrijvingen”. Afm. (prent): 38,5 x 50,5 cm.

De Amsterdamse cartograaf en uitgever Joan Blaeu stelde zich tot taak de doelstellingen van eerdere uitgevers Abraham Ortelius en Georg Braun en Franz Hogenberg tegelijk te realiseren, door aan zijn uit vele delen bestaande wereldatlas ook een aantal stedenboeken toe te voegen.

Blaeu’s Toneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden verscheen in 1649 in een Latijnse editie, in 1652 verscheen ook nog een Nederlandse editie.

De in dit werk opgenomen kaarten waren voor een gedeelte al in oudere kaartwerken gepubliceerd; 21 stuks bijvoorbeeld in Boxhorns Theatrum Hollandiae uit 1632. Andere kaarten werden geheel nieuw voor Blaeu’s stedenboek vervaardigd.

Bekend is dat Blaeu brieven aan stadsbesturen richtte met het verzoek hem een stadsplattegrond en een beschrijving van de stad toe te zenden.

Prijs Euro 750,-