New York City – George Hayward, 1858

“Map of the City & County of New-York 1858.” Lithografie vervaardigd in 1858 door George Hayward voor het “Manual of…

Lees verder

950

Map of the City & County of New-York 1858.Lithografie vervaardigd in 1858 door George Hayward voor het “Manual of the Corporation of the City of New York” van David Thomas Valentine. Later met de hand gekleurd. Afm.: 71,2 x 57 cm.

Halverwege de 19e eeuw was New York City al een bruisende metropool. De stad maakte een snelle bevolkingsgroei door, met immigranten die uit verschillende delen van Europa arriveerden. De bevolking was rond 1850 ongeveer 515.000, en deze bleef groeien.

Het stratenplan dat we vandaag de dag in Manhattan zien, was grotendeels al in 1858 aanwezig. Echter, een groot deel van de stad was nog in ontwikkeling, het landschap bestond uit een mix van woonwijken, commerciële districten en open ruimtes.

In het midden van de 19e eeuw was New York City een belangrijk economisch centrum. De scheepvaartindustrie, financiën en handel waren vitale onderdelen van de economie van de stad. Het Eriekanaal, voltooid in 1825, had New York City verbonden met de Grote Meren, wat de handel ten goede kwam.

In 1858 was de bouw van Central Park in volle gang. Het park was ontworpen als recreatieruimte voor de inwoners van de stad en diende als plek van relatieve rust in de stedelijke omgeving. De voltooiing van het park in de daaropvolgende decennia zou een aanzienlijke invloed hebben op de groene ruimte van de stad.

Door paarden getrokken rijtuigen en omnibussen waren de belangrijkste vormen van openbaar vervoer. De eerste verhoogde spoorweg ter wereld, de West Side and Yonkers Patent Railway, zou worden geopend in 1868.

Op deze kaart is New York City verdeeld in twee secties. De primaire kaart boven, geeft Manhattan weer vanaf 38th street tot aan The Battery, inclusief delen van Brooklyn, Governors Island, Ellis Island, Bedloe Island (Vrijheidsbeeld), Jersey City, en Hoboken. De onderste kaart richt zich op Upper Manhattan ten noorden van 38th street en omvat Roosevelt Island, Randalls and Wards Islands, en delen van Queens. Beide kaarten tonen gedetailleerd het rasten van straten en vermelden alle belangrijke straten en enkele belangrijke gebouwen. Het zegel van New York City staat rechtsonder.

David Thomas Valentine (1801-1869) was meer dan dertig jaar lang gemeente ambtenaar van New York City en wordt beschouwd als de voornaamste historicus van de stad in die tijd. Tussen 1841 en 1870 publiceerde Valentine jaarlijks een statistisch en historisch naslagwerk dat hij het “Manual of the Corporation of The City of New York” noemde. Valentine’s Manual, zoals het bekend werd, bevatte feiten over de stad New York, informatie van de gemeenteraad, stedelijke geschiedenis, en berichtte over de voortgang van openbare werken zoals Central Park.

Prijs: Euro 950,-