Den Haag / ‘s-Gravenhage – naar Zeger Reyers, 1833

‘S-GRAVENHAGE AAN HET BEGIN VAN DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE “Nieuwe Kaart van ’s Gravenhage – Noveau Plan de la Haije“, Staalgravure…

Lees verder

1.650

‘S-GRAVENHAGE AAN HET BEGIN VAN DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE

Nieuwe Kaart van ’s Gravenhage – Noveau Plan de la Haije“, Staalgravure van de hand van Johannes Cornelis Zürcher uitgegeven in 1833 door boekhandelaar Alexander Hieronymus Bakhuyzen. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm. ca. 48 x 55,5 cm.

De stad is omgeven met 25 fraaie gezichten van de belangrijkste gebouwen. Voor een internationaal clientèle zijn de benamingen van de gebouwen onder de kaart in twee legenda’s in het Frans vertaald.

De plattegrond is gemaakt naar een tekening door stadsbouwmeester Zeger Ryers (1789-1857), (bouwer van o.a. het in de rand van de kaart te ziene stedelijk badhuis, dat stond op de plaats van het huidige Kurhaus evenals het Wachtje bij de Bosbrug). De gebouwen zijn gegraveerd naar tekeningen van Petrus Augustus Beretta (1805-1866).

Met de uitbreiding van de industrie in Den Haag vanaf 1830, krijgt de stad een uplift. Kort daarna, in 1843, wordt Den Haag met het spoor verbonden en is de stad een interessante vestigingsplaats voor bedrijven en fabrieken, die op hun beurt zorgen voor een grote bevolkingstoestroom.

Prijs: Euro 1.650,-