Amstelland – Reinier en Josua Ottens, ca. 1730

“AFBEELDINGHE VAN DE WIJDVERMAARDE EN BEROEMDE KOOPSTAD AMSTERDAM MET D’OMLEGGENDE LANDEN.” Kopergravure “Gemeten en getekent door Gerrit Drogenham, Landmeter, in…

Lees verder

AFBEELDINGHE VAN DE WIJDVERMAARDE EN BEROEMDE KOOPSTAD AMSTERDAM MET D’OMLEGGENDE LANDEN.” Kopergravure “Gemeten en getekent door Gerrit Drogenham, Landmeter, in ‘t Koper gebragt door Daniël Stoopendaal en uitgegeven door Nicolaus Visscher met Octroy van de Ed. Hoogmogende Heeren der Staten Generaal der Vereenigde Nederlanden” en in het tweede kwart van de 18de eeuw verkocht door Reinier en Josua Ottens. In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm. (prent) ca. 52 x  59 cm.

De kaart geeft de situatie weer van rond 1700, de ommuurde stad in een omgeving vol details. Deze gravure vinden we terug als centraal blad in de wandkaart van de zelfde makers en uitgevers, maar is vermoedelijk (want met afwijkende titelstrook) als los blad in een samengestelde atlas opgenomen geweest.

De firma van de broers Reinier en Josua Ottens is vooral bekend geworden door de productie van omvangrijke veeldelige atlassen op bestelling, fortificatie– en zakatlassen. Hun bedrijf zat in de tijd dat deze kaart van Amsterdam en omstreken werd uitgegeven “in de Wareld Caart”op de Nieuwendijk bij de Zoutsteeg. Reinier en Josua Ottens kwamen in het boekverkopersgilde in resp. 1724 en 1727.

Prijs: VERKOCHT