Amsterdam, Herengracht – Frans Buffa naar Cornelis Springer, ca. 1850

STUKJE HERENGRACHT DAT VOOR DE RAADHUISSTRAAT MOEST WIJKEN “Heerengracht by de Warmoesgracht”, lithografie uit de serie “Nieuwe gezigten van Amsterdam…

Lees verder

STUKJE HERENGRACHT DAT VOOR DE RAADHUISSTRAAT MOEST WIJKEN

Heerengracht by de Warmoesgracht”, lithografie uit de serie “Nieuwe gezigten van Amsterdam en omstreken” vervaardigd ca. 1850 door Theodoor Fourmois naar het ontwerp van Cornelis Springer en uitgegeven door Frans Buffa & Zn. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling) 16 x 22 cm. (Lijst: 36,5 x 40,5 cm.)

Om het wegverkeer te verbeteren werd in 1885 in Amsterdam de aanleg van de Raadhuisstraat bekend gemaakt, zodat men over een noodzakelijke, en tevens ‘schoone’ verbindingsweg met de westelijke stadsuitbreiding kon beschikken. Daartoe werd in 1894 de Warmoesgracht gedempt, een korte, prachtige gracht met flinke bomen.

We zien op de prent de Herengracht vanaf de bewuste Warmoesgracht. Een aantal van de monumentale panden aan Herengracht (en Keizersgracht) zijn bij het doorbreken van de Raadhuisstraat gesloopt.

Cornelis Springer (1817-1891) was een invloedrijk man in het Amsterdamse kunstleven. Hij was secretaris, vicevoorzitter, voorzitter en zelfs erelid van het Amsterdamse kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae. Als kunstenaar wist hij een reputatie te vestigen als een zeer bekwaam schilder. Mede door Springers populariteit was er in de 19e-eeuw een goede markt ontstaan voor stadsgezichten met historische gebouwen.

Prijs: VERKOCHT