Amsterdam, Herengracht – Hermanus Schouten naar Johannes Schouten, ca. 1770

AMSTERDAM, HERENGRACHT MET DE BRUG VOOR DE WARMOESGRACHT Tekening met potlood, pen, bruine inkt en aquarel van de hand van…

Lees verder

AMSTERDAM, HERENGRACHT MET DE BRUG VOOR DE WARMOESGRACHT

Tekening met potlood, pen, bruine inkt en aquarel van de hand van Hermanus Petrus Schouten, vervaardigd rond 1770. Afm. 25,1 x 35,2 cm.

Vanaf de oneven zijde van de Herengracht zien we in zuidelijke richting de brug voor de Warmoesgracht. Links de ingang van de Warmoesgracht. Midden op de brug een koets. Verder een aantal passanten, knikkerende kinderen, sjouwers en werklieden. Rechts schept een vrouw water met haar emmer uit de gracht.

Om het wegverkeer te verbeteren werd in 1885 in Amsterdam de aanleg van de Raadhuisstraat bekend gemaakt, zodat men over een noodzakelijke, en tevens ‘schoone’ verbindingsweg met de westelijke stadsuitbreiding kon beschikken. Daartoe werd in 1894 de Warmoesgracht gedempt, een korte, prachtige gracht met flinke bomen. Een aantal van de monumentale panden aan Herengracht (en Keizersgracht) zijn bij het doorbreken van de Raadhuisstraat gesloopt.

De Amsterdamse prentkunstenaar, aquarellist, etser, schilder en tekenaar Hermanus Schouten (1747-1822) was de zoon van tekenaar Johannes (Jan) Schouten (1716-1792), die tevens zijn eerste leermeester was. Hermanus zal deze tekening van de Herengracht dan ook hebben gemaakt naar een eerdere tekening van zijn vader, met vrijwel de zelfde voorstelling (tegenwoordig in het Stadsarchief Amsterdam). Het perspectief van de gracht is het zelfde gebleven, de mode van figuren op de voorstellingen heeft Hermanus up to date gebracht.

Verso met potlood geannoteerd: “Fraay gesigt op de Heeregragt bij de warmoesgragt tot Amsterdam”.

Provenance: veiling Collectie J.H.H. Leonhardt, Christie’s 20 november 1989, Lot nr. 195 als “attributed to Johannes Schouten”.

Expositie: Amsterdam in tekening : verzameling Leonhardt. Catalogus A.M. van de Waal (KOG 1962), no. 64.

Prijs: VERKOCHT