Amsterdam, ijsgezicht 18de eeuw – Singel

WINTER-GEZICHT, op de CINGEL, voor de LUTHERSCHE OUDE KERK te zien tot Amsterdam. Kopergravure naar een tekening van Hermanus Schouten.…

Lees verder

WINTER-GEZICHT, op de CINGEL, voor de LUTHERSCHE OUDE KERK te zien tot Amsterdam.

Kopergravure naar een tekening van Hermanus Schouten. Los uitgegeven omstreeks 1783. Afm. (prent): 30,5 x 40,8 cm. In de tijd met de hand gekleurd.

Voordat de Amsterdamse bierbrouwers overeenstemming hadden bereikt over een te financieren ijsbreker, mislukte het doorijzen voor een schuit met vers water vaak. Sommige gierige Amsterdamse brouwers gebruikten daarom bedorven, uit ijs gesmolten water waar soms nog een hond of kat ingevroren zat, wat de kwaliteit van het bier niet bevorderde.

Toen er wel een ijsbreker op de Amstel voer, werd het drinkwater bij aankomst in de stad gekeurd en overgeheveld naar een soort zolderschuiten om het water over de grachten naar de brouwerijen te vervoeren. Hier zien we hoe een door mensen getrokken waterschuit door een vaargeul wordt geloodst, die men bezig is uit te hakken en te zagen. Om een losse ijsplaat met behulp van ijshaken onder de ijsvloer te kunnen duwen, gingen twee mannen op de rand ervan staan, zodat deze aan één kant iets zonk.

Prijs: VERKOCHT