Amsterdam, Prinsengracht – Francis Dukes naar Samuel Hutchinson, 1810

GROENTEMARKT AAN DE PRINSENGRACHT “This View of the Prince Graft -Lanuor Graft – and Wester Church – Amsterdam“. Ets met…

Lees verder

GROENTEMARKT AAN DE PRINSENGRACHT

This View of the Prince Graft -Lanuor Graft – and Wester Church – Amsterdam“. Ets met aquatint, vervaardigd door Francis Dukes in 1801 (hier in een herdruk uit 1810) naar een tekening van Samuel Hutchinson die op zijn beurt teruggreep op een tekening van Nicolaas Bauer uit 1789. Afm.: 37 x 49 cm.

We zien de groentemarkt aan de Prinsengracht tussen Beren- en Reestraat (Prinsengracht 341-375), in noordelijke richting. Links de brug over de Lauriergracht, in het midden de Reesluis, rechts op de achtergrond de toren van de Westerkerk. Geheel rechts de huizen Prinsengracht 375 en 373 met daarnaast de ingang van de Oudenoldersgang.

De groentemarkt aan de Prinsengracht was ingesteld in 1644, ter vervanging van die aan de Oudezijds en Nieuwezijdsvoorburgwal. Hij was veruit de grootste van de stad en liep van ongeveer de Looiersgracht langs beide zijden tot voorbij de Rozengracht. Tuinders uit de wijde omgeving van de stad verkochten groenten en fruit vanaf hun schuiten aan handelaren en particulieren. Op het hier getoonde gedeelte lagen de schuiten uit de Diemer- of Watergraafsmeer.

Prijs: VERKOCHT