Amsterdam vanaf de Oosterkerk – 1856

“Panorama d’Amsterdam”, steendruk in kleur vervaardigd in 1856 door R. de Vries Jr. naar een tekening van Andries Scheerboom, uitgegeven…

Lees verder

Panorama d’Amsterdam”, steendruk in kleur vervaardigd in 1856 door R. de Vries Jr. naar een tekening van Andries Scheerboom, uitgegeven door de fa. Buffa en Zonen. Afm. 27 x 72 cm.

Rond 1850 lag Amsterdam erbij als in de zeventiende eeuw. De stad was niet groter dan wat wij nu de binnenstad noemen, met daarbij de Jordaan en de Eilanden. Langs de grachten woonde nog altijd de elite, hoezeer het water ook stonk. In de jodenbuurt en de Jordaan waren de woontoestanden onmenselijk. Rond 1860 begint Amsterdam, na ruim een eeuw bijna-doodsslaap, te herleven. De kunstenaar maakte dit panorama in die periode, vanaf de Oosterkerk kijkend naar het westen. Met de industrialisatie begon een nieuwe periode van expansie en steeds meer mensen trokken naar de hoofdstad om hun geluk te beproeven.De bevolking explodeerde van 180.000 in 1810 naar 520.000 in 1900.

We zien links de Plantage, het Oud-Entrepotdok en bedrijven aan de Hoogte Kadijk, waarboven zichtbaar zijn de Munttoren, de Mozes-en-Aäronkerk en de Zuiderkerk. In het midden de Wittenburgergracht in noordwestelijke richting naar de Kattenburgergracht met de Kattenburgerbrug en het Zeemanshuis. In het midden de Nieuwevaart, daarachter IJgracht, de latere Prins Hendrikkade. In de verte zijn het Paleis, de Wester-, Montelbaans- en Oudekerkstorens te zien. Geheel rechts het Marine Etablissement, met daarboven het Oosterdok, de Noorder- en Nieuwe Lutherse Kerk.

Prijs: VERKOCHT