Amsterdam, Haarlemmer poort – Pierre Fouquet naar Herman Schouten, 1783

“GEZICHT VAN DE HAARLEMMER-POORT, OP DE BUITEN-SINGEL TE ZIEN, TE AMSTERDAM” Ets met gravure, gemaakt naar een tekening van Herman…

Lees verder

650

GEZICHT VAN DE HAARLEMMER-POORT, OP DE BUITEN-SINGEL TE ZIEN, TE AMSTERDAM” Ets met gravure, gemaakt naar een tekening van Herman Schouten. De prent komt uit de Atlas van Pierre Fouquet jr. uitgegeven ca. 1783. Met daarin ruim 100 afbeeldingen van de “wyd-vermaarde koopstad Amsterdam. Alle naar het leeven Getekend.“ Later met de hand gekleurd. Afm (prent) ca. 27 x 35 cm.

Kunstverkoper Pierre Fouquet liet van 1760 tot 1783 door bekende Amsterdamse tekenaars de stad in beeld brengen. De prenten kregen een opschrift in het Nederlands en het Frans en werden los of in series verkocht.

De Haarlemmerpoort (ontworpen door Hendrick de Keyser, gesloopt en vervangen door de huidige poort in 1837) was in de 17e eeuw het westelijk uitvalpunt van Amsterdam. Bij de poort was een gebied helemaal ingericht voor handel en transport en allerlei bedrijvigheid die daarmee samenhangt, zoals een wagenplein en hoefsmederijen. Je kon er ook met de comfortabele trekschuit over de Haarlemmertrekvaart. Maar ’s winters niet. Op het ijs is het een drukte van belang. Er wordt naar hartelust geschaatst, arresledes, duwsledes, priksledes, kinderen, paartjes, koek-en-zopie, al het mooie van de Kleine IJstijd.

Prijs: Euro 650,-