Arentsburg (Voorburg) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

BUITENPLAATS ARENTSBURG (VOORBURG) “Arends-Burgh”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855…

Lees verder

BUITENPLAATS ARENTSBURG (VOORBURG)

Arends-Burgh”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

Het huis Arentsburgh gelegen aan de Vliet werd in 1662 gebouwd door Cornelis van Lodensteyn, gecommitteerde in de Generaliteitsrekenkamer. Het huis werd vernoemd naar Jacob Arentz., die reeds in 1451 op deze plaats woonde. Tussen 1686 en 1826 was Arentsburgh in het bezit van de familie Scheltus. In dat jaar werd Arentsburgh door de overheid aangekocht omdat op het landgoed resten van de Romeinse vesting Forum Hadriani werden vermoed. Tussen 1827 en 1834 werden hier archeologische opgravingen uitgevoerd onder leiding van Caspar Reuvens. In 1854 verwierf jonkheer Hendrik Johan Caan Arentsburgh en voegde het samen met het aangrenzende landgoed Hoekenburg.

In 1912 zou het huidige landhuis in neoclassicistische stijl in de Hollandse baksteentraditie worden gebouwd.

Prijs: VERKOCHT