Art Nouveau akelei en roos – Georges Riom, ca. 1900

“Ancolie et rose” [akelei en roos], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk boven in…

Lees verder

Ancolie et rose” [akelei en roos], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk boven in de voorstelling. Afm. ca. 39 x 18 cm.

Dit prachtige kleine affiche heeft een zwierige asymmetrische compositie zoals typerend voor de Art Nouveau. De natuur was daarbij vaak de belangrijkste inspiratiebron vol langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen. De sierlijke bloemen werden afgebeeld in een stijl die doet denken aan Japanse prenten: tweedimensionaal en bijna abstract, met een sierlijke compositie en krachtige kleuren.

De befaamde handelaar Siegfried Bing was een drijvende veer achter de toename van Japanse invloeden in de Westerse kunstwereld. De door Bing geïmporteerde prenten vonden gretig aftrek bij kunstenaars die op zoek waren naar een nieuwe stijl, waaronder Vincent van Gogh. Bing specialiseerde zich in Japanse kunst in zijn Parijse galerie L’Art Nouveau, waaraan de stroming haar Franse naam ontleent.

De akelei, afgebeeld met zijn opvallende bloemblaadjes en unieke vorm, straalt hier een gevoel van speelsheid en elegantie uit. De slanke stelen van de akelei en de sierlijke rangschikking van de bloemen voegen een gevoel van beweging en gratie toe aan de compositie. De roos, een symbool van liefde en schoonheid, wordt afgebeeld als de blikvanger. Hij staat bekend om zijn betoverende geur en de gedetailleerde weergave van de bloemblaadjes voegen een gevoel van verfijning en tederheid toe aan het affiche. Beide bloemen zijn hier gecombineerd tot een harmonieuze compositie. De contrasten tussen de elegante vormen, levendige kleuren en delicate details creëren een visueel aantrekkelijk en boeiend geheel.

Prijs: VERKOCHT