Art Nouveau geranium en krokus – Georges Riom, ca. 1900

“Nénophar et sagitaire” [geranium en krokus], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk onderin de…

Lees verder

Nénophar et sagitaire” [geranium en krokus], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk onderin de voorstelling. Afm. ca. 39 x 18 cm.

Dit prachtige kleine affiche heeft een zwierige asymmetrische compositie zoals typerend voor de Art Nouveau. De natuur was daarbij vaak de belangrijkste inspiratiebron vol langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen. De sierlijke bloemen werden afgebeeld in een stijl die doet denken aan Japanse prenten: tweedimensionaal en bijna abstract, met een sierlijke compositie en krachtige kleuren.

De befaamde handelaar Siegfried Bing was een drijvende veer achter de toename van Japanse invloeden in de Westerse kunstwereld. De door Bing geïmporteerde prenten vonden gretig aftrek bij kunstenaars die op zoek waren naar een nieuwe stijl, waaronder Vincent van Gogh. Bing specialiseerde zich in Japanse kunst in zijn Parijse galerie L’Art Nouveau, waaraan de stroming haar Franse naam ontleent.

De geraniums hier zijn afgebeeld met hun kenmerkende bloemenclusters in verschillende tinten roze. De vloeiende lijnen van de geraniumsteel en bladeren voegden een element van elegantie toe aan de compositie. De fijne details van de bloemblaadjes zijn nauwkeurig weergegeven, waarbij de aandacht voor botanische nauwkeurigheid van de kunstenaar naar voren komt. De krokussen brengen een vleugje vroege lente in het affiche. Deze delicate bloemen, hier afgebeeld in een blauwig-roze/wit staan symbool voor vernieuwing en ontwaking. De slanke stelen en levendige bloemen zijn weergegeven met een gevoel van beweging en vitaliteit. De tegenstelling tussen de krokussen en hun gebladerte voegt maakt het visueel interessanter en straalt een gevoel van natuurlijke harmonie uit.

Prijs: VERKOCHT