Art Nouveau kamperfoelie en primula – Georges Riom, ca. 1900

“Chèvrefeulle et primevère” [kamperfoelie en primula], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk onderin de…

Lees verder

Chèvrefeulle et primevère” [kamperfoelie en primula], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk onderin de voorstelling. Afm. ca. 39 x 18 cm.

Dit prachtige kleine affiche heeft een zwierige asymmetrische compositie zoals typerend voor de Art Nouveau. De natuur was daarbij vaak de belangrijkste inspiratiebron vol langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen. De sierlijke bloemen werden afgebeeld in een stijl die doet denken aan Japanse prenten: tweedimensionaal en bijna abstract, met een sierlijke compositie en krachtige kleuren.

De befaamde handelaar Siegfried Bing was een drijvende veer achter de toename van Japanse invloeden in de Westerse kunstwereld. De door Bing geïmporteerde prenten vonden gretig aftrek bij kunstenaars die op zoek waren naar een nieuwe stijl, waaronder Vincent van Gogh. Bing specialiseerde zich in Japanse kunst in zijn Parijse galerie L’Art Nouveau, waaraan de stroming haar Franse naam ontleent.

De kamperfoelie wordt hier afgebeeld met zijn kronkelende stelen en weelderige bloemtrossen, ze symboliseert vaak liefde, geluk en overvloed. De bloemen hebben een delicate schoonheid en gedetailleerde bloemblaadjes en lange meeldraden. De sierlijke vormen van de kamperfoelie creëren een gevoel van beweging en dynamiek in het affiche. De primula, ook wel bekend als sleutelbloem, staat voor hoop, jeugd en zuiverheid. De delicate bloemblaadjes van de primula worden met zorg afgebeeld, waarbij de fijne details en textuur van de bloem tot uiting komen. Beide bloemsoorten worden hier op harmonieuze wijze gecombineerd, waarbij hun elegante vormen en kleuren samen een visueel aantrekkelijk geheel vormen.

Prijs: VERKOCHT