Art Nouveau waterlelie en pijlkruid – Georges Riom, ca. 1900

“Nénophar et sagitaire” [waterlelie en pijlkruid], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk onderin de…

Lees verder

Nénophar et sagitaire” [waterlelie en pijlkruid], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Georges Riom (1845-1969). Gesigneerd in de druk onderin de voorstelling. Afm. ca. 39 x 18 cm.

Dit prachtige kleine affiche heeft een zwierige asymmetrische compositie zoals typerend voor de Art Nouveau. De natuur was daarbij vaak de belangrijkste inspiratiebron vol langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen. De sierlijke bloemen werden afgebeeld in een stijl die doet denken aan Japanse prenten: tweedimensionaal en bijna abstract, met een sierlijke compositie en krachtige kleuren.

De befaamde handelaar Siegfried Bing was een drijvende veer achter de toename van Japanse invloeden in de Westerse kunstwereld. De door Bing geïmporteerde prenten vonden gretig aftrek bij kunstenaars die op zoek waren naar een nieuwe stijl, waaronder Vincent van Gogh. Bing specialiseerde zich in Japanse kunst in zijn Parijse galerie L’Art Nouveau, waaraan de stroming haar Franse naam ontleent.

De waterlelie, met zijn drijvende bladeren en betoverende bloemen, werd vaak afgebeeld als een symbool van zuiverheid, schoonheid en spirituele verlichting. De delicate bloemblaadjes en de harmonieuze rangschikking van de bladeren zijn prachtig weergegeven met golvende lijnen en organische vormen. De waterlelie diende als een inspirerend motief dat rust en sereniteit opriep. De combinatie met het pijlkruid, met zijn karakteristieke pijlvormige bladeren en spikes met bloemen, voegt een dynamisch element toe. De witte bloemen voegden een speels accent toe aan het affiche en geeft een gevoel van vitaliteit en natuurlijke pracht.

Prijs: VERKOCHT