Stadsgezicht – Bartholomeus Johannes van Hove, ca. 1820.
Bartholomeus Johannes van Hove ca. 1820. Tekening in waterverf over potlood. Afm.: 11 x 16 cm. De term stadsgezicht als…
Lees verder
Bartholomeus Johannes van Hove ca. 1820. Tekening in waterverf over potlood. Afm.: 11 x 16 cm.
De term stadsgezicht als aanduiding van een genre in de schilderkunst ontstond pas rond 1800. Tot halverwege de 17e eeuw kwam het genre als specialisme weinig voor. Schilders van stadsgezichten gingen niet altijd nauwkeurig om met de werkelijkheid. Soms werden gevels compleet gefantaseerd of mooier gemaakt dan ze waren, of kwamen er elementen in voor die niet met de werkelijkheid strookten.
Ook de Haagse romantische schilder/tekenaar Bartholomeus van Hove (1790-1880) geeft hier een fraai inkijkje in een enigszins geïdealiseerde stad, waarbij elementen uit Haarlem en Den Haag lijken te zijn gebruikt.
Van Hove speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de 19e-eeuwse schilderkunst via zijn vele leerlingen. Hij wist zijn vakmanschap over te brengen op een omvangrijke groep kunstenaars, van wie met name Johannes Bosboom en Jan Hendrik Weissenbruch grote bekendheid zouden krijgen.
Prijs: VERKOCHT