Belgische Opstand, Antwerpen onder vuur – 1830

“Gezigt van den Brand en Beschieten der stad Antwerpen op den 27 october 1830“. Ets met aquatint vervaardigd door Willem…

Lees verder

Gezigt van den Brand en Beschieten der stad Antwerpen op den 27 october 1830“. Ets met aquatint vervaardigd door Willem Hendrik Hoogkamer naar ontwerp van Antonie Waldorp, uitgegeven door W.J. van Oosterzee. Afm. (incl. tekst): 53,5 x 92,5 cm.

In 1815 wordt Willem I, nadat de Franse bezetters zijn teruggedrongen, tot koning gekroond van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.

Vijftien jaar later heerst er bij het Belgische volk veel onvrede. Het katholieke zuiden is niet blij met een protestantse koning. De Franstalige edelen storen zich eraan dat de regering Nederlands spreekt en de liberalen vinden dat de koning te machtig is en zich met teveel zaken bemoeid.

In 1830 komen de Zuidelijke Nederlanden in opstand tegen koning Willem I. Die probeert de Belgische Revolutie neer te slaan.

Uit die strijd toont deze ets het bombardement op Antwerpen door de Nederlandse oorlogsschepen onder commando van de Nederlandse generaal Chassé, vanaf de Schelde op 27 oktober 1830. Centraal tussen de schepen de kanonneerboot van luitenant Van Speijk, rechts het brandende entrepôt.

Nadat er een wapenstilstand is afgekondigd blijft Van Speijk met zijn boot voor Antwerpen liggen. Van Speijk is belast met het controleren van de scheepsladingen van de Antwerpenaren om er zeker van te zijn dat er geen oorlogsmateriaal wordt gesmokkeld. Een harde noordoostenwind dreef in 1831 het schip naar de kant, waar een woedende menigte havenarbeiders op het schip sprong. Toen zou Van Speijk zijn laatste historische woorden hebben gesproken: ‘Dan liever de lucht in’, en hij gooide zijn sigaar in het buskruit: 31 bemanningsleden en een onbekend aantal Antwerpenaren vonden de dood. Ook deze heldendaad mocht het lot niet keren en uiteindelijk wordt België onafhankelijk.

Prijs: VERKOCHT