Amsterdam, Binnen-Amstel – Paulus van Liender, ca. 1780

“Gezigt van de Binnen-Amstel langsch de Zuyderkerkstoren tot aan de Nieuwmarkt” tekening met pen en gewassen inkt vervaardigd rond 1780…

Lees verder

Gezigt van de Binnen-Amstel langsch de Zuyderkerkstoren tot aan de Nieuwmarkt” tekening met pen en gewassen inkt vervaardigd rond 1780 door Paulus van Liender. Afm. 19 x 29,3 cm.

We kijken naar de Kloveniersburgwal met ophaalbrug van de staalstraat en rechts de halvemaansbrug. Links de Kloveniersdoelen en “Swygh Utrecht”, een toren gebouwd in 1482 aangelegd als deel van de stadsmuur. De naam van de toren refereerde aan het primaire doel van de toren en de gehele stadsmuur: het verdedigen van de stad tegen mogelijke aanvallen door troepen van de bisschoppen van Utrecht. In de Kloveniersdoelen kwamen tot het midden van de 18e eeuw de kloveniers bijeen, een onderdeel van de Amsterdamse schutterij. Een tijd lang hing hier hun groepsportret: Rembrandts Nachtwacht. Swygh Utrecht en kloveniersdoelen werden in 1882/83 gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe Doelen Hotel. Aan de ander kant van de halvemaansbrug vertrok de ‘s-Gravelandse veer, de trekschuit naar Hilversum en Bussum.

Rechts in de achtergrond de toren van de Zuiderkerk, die ook tegenwoordig nog deel uitmaakt van het fraaie stadsbeeld.

Op het water varen meerdere bootjes, allemaal vervoeren ze vracht. Omdat grote schepen niet in de Amsterdamse grachten en op de Amstel pasten, werden goederen overgeladen op kleinere bootjes, die makkelijk de bruggen konden passeren.

Provenance: Atlas Wurfbain, zie catalogus Frederik Muller 20 november 1899 nr. 95.

Prijs: VERKOCHT