Dame met hoed – Paul César Helleu, ca. 1900

Dame met hoed, droge naald ets in kleur vervaardigd ca. 1900 door Paul César Helleu. Afm. 33,7 x 57 cm.…

Lees verder

Dame met hoed, droge naald ets in kleur vervaardigd ca. 1900 door Paul César Helleu. Afm. 33,7 x 57 cm.

Bij het noemen van de naam Helleu moeten we denken aan een tijdperk, de Belle Époque van het einde van de 19e-eeuw, de mondaine samenleving tot de Eerste Wereldoorlog.

Helleu (1859-1927) ging aanvankelijk in de leer als keramiekwerker en nam daarnaast tekenlessen. In 1876, na de dood van zijn vader, trok hij tegen de zin van zijn moeder naar Parijs om te gaan studeren aan de École des Beaux-Arts. Hij kwam terecht in kringen van de impressionisten en ontmoette beroemde kunstenaars zoals Henri Matisse, Edgar Degas, Robert de Montesquiou, James Tissot en Giovanni Boldini.

In 1884 kreeg Helleu opdracht om de mooie jonge aristocratische vrouw Alice Guérin te portretteren. Twee jaar later zou ze zijn vrouw worden. Alice introduceerde hem vervolgens in de hoogste kringen, waar hij uitgroeide tot een van de populairste portretschilders van de Parijse beau monde. Zijn eigen vrouw bleef evenwel zijn meest favoriete model. Ook deze ets is (vermoedelijk?) een portret van zijn vrouw Alice. Gedurende zijn hele carrière maakte Paul Helleu vele liefdevolle, persoonlijke tekeningen en schetsen van haar en hun drie kinderen, evenals familieleden en familievrienden. Alice had opvallend lang kastanjebruin haar, wiens weelderige lokken ze bij gelegenheid op stak. Een elegante vrouw met verfijnde manieren, in stijlvolle kleding, vaak met hoeden van de beste Parijse hoedenmakers.

Helleu’s stijl die wordt gekenmerkt door vrouwelijke gratie en verfijning, kreeg niet alleen bijval in Parijs, maar ook bij de high society in Londen en New York had hij met zijn portretten van elegante vrouwen groot succes.

Dit stuk is helaas verkocht, wel hebben wij nog een andere ets van Paul César Helleu, zie daarvoor hier op onze site.