David Dellepiane, Loterie Ville de Marseille, 1899

“Loterie Ville de Marseille” Affiche ontworpen door David Dellepiane (1866-1925), lithografie uitgegeven in 1899 door Moullot. Afmetingen (lijst): 165 x…

Lees verder

Loterie Ville de Marseille

Affiche ontworpen door David Dellepiane (1866-1925), lithografie uitgegeven in 1899 door Moullot. Afmetingen (lijst): 165 x 111 cm.

Het lithograferen zoals dit in 1870 door Jules Cheret werd geperfectioneerd tot een drukproces van drie verschillende stenen platen (met daarop meestal rode, gele en blauwe inkt) was een doorslaand succes.

Het bleef een gecompliceerd procedé, maar de intensiteit van de kleur en de veelheid aan nuances die konden worden aangebracht, bood tot dan toe ongekende mogelijkheden. Deze uitvinding leidde er toe, beeld en tekst aantrekkelijk in groot formaat te kunnen combineren, waarmee de lithografische poster een baanbrekende innovatie werd.

De poster bepaalde al snel het straatbeeld in de groeiende steden van Europa en Amerika. Parijs, Milaan en New York waren getransformeerd naar open lucht kunst galerieën en maakten de weg vrij voor het moderne reclame tijdperk.

David Dellepiane volgde met deze poster voor de stad Marseille de door Alphonse Mucha in 1894 geïntroduceerde zwierige art nouveau stijl.

Prijs: VERKOCHT