De tocht naar Chatham / Raid on the Medway – Matthias de Sallieth naar Dirk Langendijk, 1782

DE TOCHT NAAR CHATHAM / DE SLAG BIJ DE MEDWAY “De beroemde onderneming op de rivieren van London en Rochester…

Lees verder

DE TOCHT NAAR CHATHAM / DE SLAG BIJ DE MEDWAY

De beroemde onderneming op de rivieren van London en Rochester gedaan den 21, 22 en 23 Junii des jaars 1667”. Ets met aquatint vervaardigd in 1782 door Matthias de Sallieth naar een tekening van Dirk Langendijk. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 42 x 58 cm.

We zien de succesvolle Nederlandse aanval op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven bij Chatham tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Drie grote en tien kleine schepen werden tot zinken brachten. The Royal Charles (links op de prent), de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot werd veroverd (en meegesleept naar Nederland), in de achtergrond brandende Engelse schepen.

Staand in de roeiboot in het midden Michiel de Ruyter (met geheven sabel) commandant van de Nederlandse vloot en Cornelis de Witt gevolmachtigde van de Staten Generaal, links kapitein Jan van Brakel schietend met zijn pistool. In de roeiboot rechts schout-bij-nacht David Vlugh. Door het lage standpunt van waaruit Dirk Langendijk z’n voorstelling heeft gemaakt, zitten we midden in het strijdgewoel met om ons heen talloze gevechten van man tot man.

Op de voorgrond in het water, resten van de ketting die de haven tegen een inval had moeten beschermen, maar die volgens het verhaal door Van Brakel werd kapot gevaren.

Dit stoutmoedige stukje krijgskunst, ondersteund door het net opgerichte korps mariniers, was het grootste verlies ooit voor de Engelse marine en leidde tot een snel einde van de oorlog.

Prijs VERKOCHT