Dejima, Japan – 1820-1860

BUITENLANDERS IN JAPAN Houtsnede met originele kleuren uitgegeven te Nagasaki tussen 1820-1860. Afm. ca. 16 x 29 cm. Van de…

Lees verder

BUITENLANDERS IN JAPAN

Houtsnede met originele kleuren uitgegeven te Nagasaki tussen 1820-1860. Afm. ca. 16 x 29 cm.

Van de jaren 1630 tot het midden van de negentiende eeuw was Japan voor buitenlanders vrijwel afgesloten. De Nederlanders waren vanaf 1641 de enige Westerlingen die er mochten verblijven en handel drijven. Ze moesten zich wel aan strenge voorschriften houden, en mochten alleen op Dejima wonen, een kunstmatig eiland in de haven van Nagasaki.

In 1804 voer een Russisch oorlogsschip de haven van Nagasaki binnen. Een delegatie onder leiding van Nicolai Rezanov, gezant van de Tsaar, probeerde ook handelsrechten te krijgen. De missie mislukte totaal. De Russen weigerden hun wapens in te leveren en de Japanse autoriteiten kruipend op handen en voeten te benaderen, zoals de Hollanders deden.

Dit is een zgn. Nagasaki-prent, een houtsnede betrekking hebbend op Nagasaki, die populair waren in de Edoperiode (1603-1868). Ze tonen vaak buitenlanders of hun vreemde voorwerpen, zoals schepen. De prenten voorzagen in een behoefte,  Japanners waren nieuwsgierig naar de buitenlanders in hun land en werden vaak gekocht als souvenirs door Japanse reizigers tijdens hun verblijf in Nagasaki. Vanwege de kwetsbaarheid van het dunne papier waarop ze gedrukt waren, zijn ze tegenwoordig zeldzaam geworden.

Prijs: VERKOCHT