Dejima – Thomas Salmón naar Gerrits Voogt, 1736

DE NEDERLANDSE FACTORIJ DEJIMA “Isoletta Desima abittata Dagli Olandesi nel Giappone” [Het eilandje Dejima waar de Hollanders in Japan wonen].…

Lees verder

DE NEDERLANDSE FACTORIJ DEJIMA

Isoletta Desima abittata Dagli Olandesi nel Giappone” [Het eilandje Dejima waar de Hollanders in Japan wonen]. Kopergravure uit “Lo stato presente di tutti I paesi e popoli del mondo naturale, politico e morale, con nuove osservazioni e correzioni degli antichi, e moderni viagiatori” [De huidige toestand van alle landen en volkeren van de natuurlijke, politieke en morele wereld, met nieuwe waarnemingen en correcties door vroegere en hedendaagse reizigers] van de hand van Thomas Salmón en uitgegeven door Gianbattista Albrizzi te Venetië in 1736. Later met de hand gekleurd. Afm. 17,5 x 19,5 cm.

Na de verdrijving van de Portugezen uit Japan mochten alleen Chinese en Nederlandse schepen naar Japan komen en was Nagasaki de enige haven die ze mochten betreden. Dejima (築島) werd in 1641 de factorij voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en vormde tot het einde van de jaren 1850 het enige contact van Japan met Europa.

Het leven op Dejima was eentonig. De Nederlanders leefden op het waaiervormige eiland van ongeveer 70 bij 210 meter onder strikte beperkingen. Behalve voor het een jaarlijks bezoek aan de shogun in Edo (het tegenwoordige Tokyo), mochten zij niet van hun eilandje af. De bezetting bestond in het handelsseizoen van augustus tot november doorgaans uit een Opperkoopman, een tweede koopman, enkele onderkooplieden en een aantal assistenten, waaronder de dokter.

Dit vogelvlucht gezicht van de Nederlandse factorij is gebaseerd op een tekening van Gerrits Voogt, die tweede in bevel was op Dejima in 1713. We zien het eiland vanaf de landzijde, met haar nieuwe magazijnen en tuin, evenals het beroemde Speelhuis met biljarttafel en muziekinstrumenten op de bovenste verdieping, die een op de Japanse bevolking en functionarissen grote indruk maakten.

Prijs: VERKOCHT