Dejima – Isaak Tirion, ca. 1740
VOC HANDELSPOST DEJIMA “‘T Eilandje Desima Verblyf Plaats der Hollanders in Japan…” Kopergravure van het eiland Dejima uitgegeven door Isaac…
Lees verder
VOC HANDELSPOST DEJIMA
“‘T Eilandje Desima Verblyf Plaats der Hollanders in Japan…” Kopergravure van het eiland Dejima uitgegeven door Isaac Tirion rond 1740 als deel van diens “Hedendaegsche Historie…” Later met de hand gekleurd. Afm. (druk): 17,5 x 19,5 cm.
Na de verdrijving van de Portugezen uit Japan mochten alleen Chinese en Nederlandse schepen naar Japan komen en was Nagasaki de enige haven die ze mochten betreden. Dejima (ook wel Desima, Decima of Deshima) werd in 1641 de factorij voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en vormde tot het einde van de jaren 1850 het enige contact van Japan met Europa. Dejima was een kunstmatig, waaiervormig eilandje van nog geen anderhalve hectare in de haven van Nagasaki in Japan.
Het leven op Dejima was eentonig. De Nederlanders leefden er onder strikte beperkingen. Behalve voor het een jaarlijks bezoek aan de shogun in Edo (het tegenwoordige Tokyo), mochten zij niet van hun eilandje af. De bezetting bestond in het handelsseizoen van augustus tot november doorgaans uit een Opperkoopman, een tweede koopman, enkele onderkooplieden en een aantal assistenten, waaronder de dokter.
Dit vogelvlucht gezicht van de Nederlandse factorij is gebaseerd op een tekening van Gerrits Voogt, die tweede in bevel was op Dejima in 1713. We zien het eiland vanaf de landzijde, met haar nieuwe magazijnen en tuin, evenals het beroemde Speelhuis met biljarttafel en muziekinstrumenten op de bovenste verdieping, die een op de Japanse bevolking en functionarissen grote indruk maakten.
Prijs: VERKOCHT