Den Haag – Iven Besoet, 1762

GEZICHT OP DEN HAAG “Generaal gezicht van s’Gravenhage” kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven in 1762 door Hendrik Florisz.…

Lees verder

GEZICHT OP DEN HAAG

Generaal gezicht van s’Gravenhage” kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven in 1762 door Hendrik Florisz. Scheurleer. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent): ca. 28,5 x 40,5 cm.

We zien Den Haag komende vanuit Delft. Naast de twee molens helemaal links zien we (vlnr) o.a. het Spaansche Hof, de Grote Kerk, het stadhuis, de Kloosterkerk, de Nieuwe Kerk en de Ridderzaal. Over de Vliet varen ieder uur via Leidschendam schuiten af en aan naar Delft.

De Haagse uitgever en boekverkoper Hendrik Florisz. Scheurleer (1692-1768) speelde in op de populariteit van het stadsgezicht in het midden van de 18de eeuw. Hij publiceerde een reeks van achttien uiterst informatieve gezichten van Den Haag en directe omgeving die hij allemaal aan Haagse burgemeesters, baljuws of secretarissen opdroeg. Ze zijn gegraveerd door Iven Besoet (ca. 1720-1769) een uit Leiden afkomstige kunstenaar. Dat de reeks een succes was, mag blijken uit de diverse kopieën (meestal optica-prenten) die er naar zijn gemaakt. Of Besoet er goed aan heeft verdiend, is echter zeer de vraag, want als we de biografieën mogen geloven werd hij wegens wanbetaling zijn huis uitgezet, waarna hij, gehuld in een deken, op straat verbleef en korte tijd later overleed.

Dit gezicht op Den Haag is opgedragen aan Pieter van der Poel, “Regeerend Scheepe van s’Hage“.

Prijs: VERKOCHT