Den Haag, Groenmarkt, vleeshal, Grote Kerk, stadhuis – Leonardus Schenk, ca. 1740

“Gesigt van de Groenmarkt, siende naar de Vlees-Hal, Vismarkt, Groote-Kerk en Stadhuys tot ’s Gravenhage.” Kopergravure vervaardigd ca. 1740 door…

Lees verder

Gesigt van de Groenmarkt, siende naar de Vlees-Hal, Vismarkt, Groote-Kerk en Stadhuys tot ’s Gravenhage.”

Kopergravure vervaardigd ca. 1740 door Leonardus Schenk. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 56,5 x 95,5cm.

Er is veel veranderd rondom de Haagse Groenmarkt. Behalve het Oude Stadhuis en de Grote Kerk, hebben de meeste huizen de tand des tijds niet doorstaan. Wel is het stratenplan en de rooilijn van de bebouwing gebleven en heet het er nog steeds Dagelijkse Groenmarkt en Riviervismarkt en kijken we van net voor de Venestraat richting Westeinde.

Het was er net als nu ook toen druk op straat. Een tiental stallen toont volle manden met verschillende producten. Op de groentemarkt verkocht men niet alleen groenten en fruit, maar ook koek, brood, beschuit, hout- en ijzerwaren, aardewerk, manden, oude kleren, kousen, hoenders en konijnen.

Verkopers onderhandelen met klanten terwijl kinderen en honden door de straat rennen. Twee heren te paard dragen pistolen in holsters bij zich. Verderop in de straat rijdt een koets met vierspan.

De St. Nicolaaskapel was als Vleeshal bestemd waarin 39 stallen of vleesbanken moeten hebben gestaan die jaarlijks bij opbod werden verpacht. Voor de Vleeshal rijdt een koets met drie nobele dames. In de deken van een van hun paarden heeft de kunstenaar zijn initialen als monogram “LS” verwerkt.

Graveur Leonardus Schenk (1696-1767) nam de zaak over van zijn vader Pieter Schenk, toen deze overleed rond 1715 en was een actief kaarten en prenten verkoper in de jaren 1730 – 40.

Prijs: VERKOCHT