Den Haag, Hofvijver – Iven Besoet, 1756

GEZICHT VAN DE HOFVIJVER TE ‘S GRAVENHAGE “Gezicht van de Vyver enz.” kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven in…

Lees verder

GEZICHT VAN DE HOFVIJVER TE ‘S GRAVENHAGE

Gezicht van de Vyver enz.” kopergravure vervaardigd door Iven Besoet en uitgegeven in 1756 door Hendrik Florisz. Scheurleer. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm. (prent): ca. 28,5 x 40,5 cm.

We zien de Hofvijver met links het Torentje en Binnenhofcomplex. In het verschiet het Buitenhof en de Grote of Sint-Jacobskerk. Rechts de Lange Vijverberg.

De Haagse uitgever en boekverkoper Hendrik Florisz. Scheurleer (1692-1768) speelde in op de populariteit van het stadsgezicht in het midden van de 18de eeuw. Hij publiceerde een reeks van achttien uiterst informatieve gezichten van Den Haag en directe omgeving die hij allemaal aan Haagse burgemeesters, baljuws of secretarissen opdroeg. Ze zijn gegraveerd door Iven Besoet (ca. 1720-1769) een uit Leiden afkomstige kunstenaar. Dat de reeks een succes was, mag blijken uit de diverse kopieën (meestal optica-prenten) die er naar zijn gemaakt. Of Besoet er goed aan heeft verdiend, is echter zeer de vraag, want als we de biografieën mogen geloven werd hij wegens wanbetaling zijn huis uitgezet, waarna hij, gehuld in een deken, op straat verbleef en korte tijd later overleed.

Dit gezicht op de Hofvijver is opgedragen aan Carel de Lille, regerend burgemeester van 1755-1757. (Hij zou tussen 1755 en 1767 in totaal vier termijnen burgemeester van Den Haag zijn.)

Prijs: VERKOCHT