Dorpsgezicht Land van Maas en Waal – Dirk van der Burg, 1765

Gezicht op het dorp Altforst (in het Land van Maas en Waal, bij Nijmegen). Grijs gewassen pentekening van de hand…

Lees verder

Gezicht op het dorp Altforst (in het Land van Maas en Waal, bij Nijmegen). Grijs gewassen pentekening van de hand van Dirk van der Burg. Verso door de kunstenaar geannoteerd en gedateerd “Altforst 17 Aug 1765”. Afm.: 11,8 x 19,2 cm.

In de 18e-eeuw ontwikkelde zich in Nederland, tamelijk los van wat er elders in Europa in de kunstwereld plaatsvond, een heel eigen topografisch genre. Het gedetailleerd en waarheidsgetrouw uitbeelden van de omgeving nam een ongekende vlucht. Tekenaars reisden door grote delen van het land om belangrijke gebouwen, steden en dorpen vast te leggen met een systematiek en op een schaal die niet eerder was vertoond. Eerst ging het vooral om historische informatie, maar al snel kwam er steeds meer aandacht voor de juistheid van de afbeeldingen en voor de artistieke kwaliteit.

Ze werkten soms op doek of paneel, maar vooral tekenden ze op papier. Niet alleen de veelheid aan Nederlandse stadsgezichten en de zorgvuldigheid van uitvoering is opmerkelijk, maar ook het hoge artistieke niveau dat sommige kunstenaars bereikten.

De in Utrecht werkzame landschapschilder Dirk van der Burg (1721-1773) tekende in opdracht van verzamelaars gezichten op dorpen en kastelen. Daarvoor reisde hij naar het Land van Maas en Waal en maakte dit gezicht op het pittoreske Altforst. Vier dagen later is hij in het nabijgelegen dorp Puiflijk waarvan hij ook een tekening maakt.

De buurt moet Van der Burg bekoord hebben, twee jaar eerder was hij ook al in Altforst en maakte daar een andere tekening, evenals van het dorp Horssen op anderhalf uur loopafstand en van het kasteel Batenburg.

Prijs: VERKOCHT