Ecce Homo, Zie de Mens – Jan Luyken naar Lucas van Leyden, 1649-1712

Ecce Homo [zie de mens, Johannes 19:5]. Pontius Pilatus toont Christus aan het volk in Jeruzalem. Gewassen tekening met pen…

Lees verder

Ecce Homo [zie de mens, Johannes 19:5]. Pontius Pilatus toont Christus aan het volk in Jeruzalem. Gewassen tekening met pen en bruine inkt en houtskool door Jan Luyken (Amsterdam 1649-1712): De tekening is een ontwerp voor een van de door Jan en zijn zoon Caspar Luyken geïllustreerde Bijbels. Afmeting ca. 16,1 x 27,6 cm.

Pontius Pilatus toont Christus aan het volk in Jerusalem. De tekening is een ontwerp voor een gravure in Luykens platenbijbel, die in Amsterdam in verschillende edities is uitgebracht. Luyken nam daarvoor de geïllustreerde bijbels van Albrecht Dürer en Lucas van Leyden als voorbeeld.

J. Immerzeel schreef in 1842 dat Jan Luyken “in teeken- en etskunst eene hoogte van vermaardheid bereikt, die alleen het doel wordt van genieën.” In vele voorstellingen “duidt de rijkheid van zijn ordonnanties het geoefend oog genoegzaam aan, dat hij alle onderwerpen met al die oplettendheid en zorg bewerkt heeft, als zijne vlugge en geestige manier van werken toeliet. Hoe vindingrijk, doordacht en oordeelkundig zijn Luyken’s groote Bijbelprenten in de zamenstelling van groote partijen en groeperingen van duizenden figuren, waaronder zelfs de kleinste op verre afstanden een eigen karakter hebben! Wie wist als hij, zooveel aan het wonderbare grenzende verscheidenheid aan zijne beelden te brengen en er met een enkele trek uitdrukking en waarheid aan te geven?” Daarnaast was Luyken “volleerd in de regelen der perspectief en bouwkunde, en toonde ook in het laatste vak zijne rijke verbeeldingskracht en zijnen uitmuntenden smaak.“”In bijna al zijn grootere en kleinere kunstwerken heerscht een verwonderlijk effect en harmonie; zijne figuren zijn doorgaans vast geteekend; doch over het costumm bekommerde hij zich weinig, volgde daarin meestal zijne vrije phantasie.

Provenance: verso geannoteerd Bought at the Sale of Mr. Reveley drawings May 11. 1852. (In whose “Notices” this drawing is mentioned.)

Prijs: VERKOCHT