Ballonvaart – Benoit-Louis Prevost, 1783

VLUCHT VAN DE EERSTE BEMANDE WATERSTOF BALLON “Vue prise du pont Royal” [uitzicht vanaf de pont Royal]. “Seconds voyageurs aëriens,…

Lees verder

VLUCHT VAN DE EERSTE BEMANDE WATERSTOF BALLON

Vue prise du pont Royal” [uitzicht vanaf de pont Royal]. “Seconds voyageurs aëriens, ou experience de MM. Charles et Robert faite a Paris dans le parterre du jardin royal des Thuilleries le 1 decembre 1783“, [Tweede luchtreis, de ervaring van de heren Charles en Robert in de Parijse Jardin des Tuileries op December 1, 1783] etse vervaardigd door  Benoît-Louis Prévost in na 1783. Later met de hand gekleurd. Afm.:

Tien dagen nadat de gebroeders Montgolfier ‘s werelds eerste bemande ballon vlucht ondernamen, vlogen op 1 december 1783 Jacques Charles en Nicolas-Louis Robert in de eerste met waterstof gevulde ballon vanuit de Jardin des Tuileries.

In de rieten mand gingen champagne en wollen dekens mee. De vlucht duurde twee uur, er heerste een vinnige kou, maar er stond nauwelijks wind. Ze stegen tot 1.800 voet (550 m) en landden negen mijl buiten Parijs.

Naar het schijnt verzamelden zich 400.000 mensen – letterlijk de helft van de bevolking van Parijs – in de smalle straatjes rond het Château des Tuileries om Charles en Robert te zien opstijgen.

Je kon kaartjes kopen voor de beste plekken, dichtbij waar de ballon vertrok. Ordebewakers hadden moeite om de menigte in bedwang te houden die van de nabijgelegen straten naar de Place de Louis XV (nu de Place de la Concorde) en Tuilerieën drongen. Mensen klommen op muren en klauterden op daken op zoek naar goede uitkijkpunten.

Prijs : VERKOCHT