Elegante dame – Luigi Bompard, ca. 1913

Portret van een elegante dame, droge naald ets vervaardigd door Luigi Bompard rond 1913. In de plaat gesigneerd linksonder, daaronder…

Lees verder

Portret van een elegante dame, droge naald ets vervaardigd door Luigi Bompard rond 1913. In de plaat gesigneerd linksonder, daaronder een toewijding en handtekening in potlood. Afm. 41,5 x 30,5 cm.

Luigi Bompard (1879-1953) was een Italiaans illustrator en werkte vanaf eind 19e-eeuw voor talloze in die tijd zeer succesvolle kranten en tijdschriften in Bologna. Vanaf 1903 ontwerpt hij ook affiches.

Bij zijn beste werk horen echter de ontwerpen van elegante en charmante vrouwen, in de foyer van een theater, een restaurant, salons of de racebanen waar de high society haar ijdelheid vertoonde. Bompard nam de gewoonten en gebruiken van personages nauwkeurig waar. Via zijn schilderijen en grafische werk volgde hij vijftig jaar lang de transformatie van Italië naar een moderne samenleven en de evolutie van de mode daarbinnen.

De vrouw, het onderwerp van bijna al zijn werken, werd vastgelegd door middel van expressieve blikken, nonchalante gebaren en sensuele poses. Daaroverheen hangt een sluier van ironie waarmee ze het respect genoten van de lezers van de romans en tijdschriften van die tijd.

Luigi Bompard draagt deze ets op aan Emilio Treves (1834-1916), toentertijd de belangrijkste uitgever van Italië.

Prijs: VERKOCHT