Expectations – Lawrence Alma-Tadema, 1885

Staalgravure vervaardigd door Leopold Löwenstamm naar het schilderij (Opus CCLXVI) van Sir Lawrence Alma-Tadema uit 1885. Met potlood gesigneerd door…

Lees verder

Staalgravure vervaardigd door Leopold Löwenstamm naar het schilderij (Opus CCLXVI) van Sir Lawrence Alma-Tadema uit 1885. Met potlood gesigneerd door zowel Alma-Tadema als Löwenstamm. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 22 x 46 cm (lijst: 50,5 x 71,5 cm).

Een jonge Romeinse vrouw zit op een marmeren exedra naast de roze bloesem van een judasboom. Ze wacht hoopvol op de komst van een schip uit een verre stad.

Het schilderij werd tentoongesteld op de Exposition Universelle in Parijs in 1889, en bij het zien ervan schreef kunstrecensent Robert de la Sizeranne: “Dit is niet het Rome van (kunstschilder Jacques-Louis) David of (kunstschilder Nicolas) Poussin, van openbare ceremonies, beroemde daden, grote gebeurtenissen die de wereld doen daveren rond de echoënde rostra. Hier hebben we het alledaagse Rome. Rome zoals het verschijnt in de brieven van Cicero aan (filosoof) Atticus, het leven van de Oudheid zoals gevoeld in stukken van (toneelschrijvers) Publius Terentius Afer of Titus Maccius Plautus. Voor onze huidige tijd, beu van grote historische gebeurtenissen en smachtend naar verhalen, is dit de meest interessante kant van het leven, omdat het het meest op het onze lijkt.” Expectations was het begin van Alma-Tadema’s laatste en beste periode. Fijnheid en zachtheid zijn hier gecombineerd om een intimiteit te creëren, typerend voor Alma-Tadema’s werk in de jaren 1890.

Prijs: VERKOCHT