A Favourite Custom / The Bath – Lourens Alma-Tadema, 1909

“A Favourite Custom” / “The Bath“, heliogravure uitgegeven door de Berlin Photographic Company naar het schilderij (Opus CCCXCI) van Sir…

Lees verder

A Favourite Custom” / “The Bath“, heliogravure uitgegeven door de Berlin Photographic Company naar het schilderij (Opus CCCXCI) van Sir Lawrence Alma-Tadema uit 1909. Gesigneerd in potlood links onder door Alma-Tadema. Later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 38 x 26 cm.

De voorstellingen van Romeinse thermen behoren tot de succesvolste van Alma-Tadema. Op de voorgrond zien we een koudwaterbad (frigidarium) waarin een vrouw speels een andere vrouw nat spat; in de achtergrond een kleedkamer (apodyterium) met achter een gordijn een doorkijk naar een zuilengalerij. Het is grotendeels een reconstructie van de bestaande zgn. Stabiaanse thermen in Pompeï, opgegraven in 1824. Alma-Tadema heeft elementen van de verschillende kamers in de baden, die waren verdeeld in afzonderlijke gedeelten voor mannen en vrouwen, met elkaar gecombineerd. Het nauwkeurig weergegeven stucwerk boven de deur, de vorm van de kamer en de nissen rond de muren (op fantasievolle manier door de kunstenaar voorzien van genummerde kasten) zijn gebaseerd op het goed bewaard gebleven apodyterium voor mannen, terwijl het plafond is gekopieerd van het hete bad (caldarium) voor mannen. Alma-Tadema bezat foto’s van het apodyterium en van andere gedeelten van de binnen- en buitenkant van andere gedeelten van het bad.

De kunstenaar heeft de omgeving luxueuzer gemaakt dan de Stabiaanse thermen, door het gebruik van marmeren muren en vloeren zoals die in de grote keizerlijke thermen van Caracalla aanwezig waren. Een paar favoriete klassieke objecten, zoals de zilveren vaas (zie ook Dedication to Bacchus) en de tafel met leeuwenpoten (die ook op andere schilderijen van Alma-Tadema voor komt), zijn hier op toepasselijk wijze in hun vroeg-keizerlijke setting geplaatst.

Ook het schilderij was klein (66 x 45 cm) van afmeting, waarmee het potentiële effect van de gracieuze naakte vrouwen geminimaliseerd wordt. Ze zijn als het ware afgebeeld als accessoires bij een archeologische reconstructie.

Prijs: VERKOCHT