Fortune’s Favourite – Lawrence Alma-Tadema, 1895

FORTUNE’S FAVOURITE, PAMPERED HAPPINES Heliogravure uitgegeven in 1895 door de Berlin Photographic Company naar het gelijknamige schilderij van Sir Lawrence…

Lees verder

FORTUNE’S FAVOURITE, PAMPERED HAPPINES

Heliogravure uitgegeven in 1895 door de Berlin Photographic Company naar het gelijknamige schilderij van Sir Lawrence Alma-Tadema. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 30,5 x 44,5 cm.

De gefavoriseerde toont de inhoud van haar juwelenkistje aan een paar bewonderende vriendinnen. Ze weet dat ze een minnaar heeft gevonden die haar kan onderhouden op een manier waar ze aan gewend wil raken.

Op de lijst van het schilderij waarnaar deze prent gemaakt is, staan versregels van de Engelse hofdichter Alfred Lord Tennyson (1809-1892):

Gems and gemlike eyes and gold and golden heads

The girls all three blond, red, flax and auburn

Vanaf het moment dat Alma-Tadema zijn nieuwe atelier in gebruik kon nemen, met een glanzend plafond gemaakt van (toen peperduur) aluminium, schilderde hij bijna alleen nog maar buitenscènes met veel glinsterend marmer. “A marbellous painter“, had de Engelse pers hem genoemd.

Het Romeinse marmeren beeld van de worstelaars rechts, is een kopie van een verloren gegaan Grieks bronzen beeld. Het Romeinse beeld werd bij Rome opgegraven in 1583 en verworven door de groothertog van Toscane Francesco I de’ Medici. Het staat thans in de Galleria degli Uffizi te Florence.

Het schilderij waarna deze prent gemaakt werd, is in 1895 verkocht aan de Duitse verzamelaar Robert Mendelssohn-Bartholdy (familie van de componist Felix Mendelssohn-Bartholdy). Wellicht had hij hem ontmoet tijdens zijn bezoek aan de Beierse Starnberger See, waar Alma-Tadema bij zijn vriend de egyptoloog Georg Ebers verbleef en inspiratie opdeed voor de zee op de achtergrond van deze voorstelling.

Prijs: VERKOCHT