Fruitstilleven – John Boydell naar Michelangelo di Campidoglio, 1779

“A Fruit Piece”, mezzotint vervaardigd door Josiah Boydell naar een tekening van Joseph Farington die op zijn beurt een schilderij…

Lees verder

A Fruit Piece”, mezzotint vervaardigd door Josiah Boydell naar een tekening van Joseph Farington die op zijn beurt een schilderij van Michelangelo di Campidoglio als voorbeeld nam. Uitgegeven door John Boydell te Londen 1 mei 1779. Later met de hand gekleurd. Afm. (druk): 30,5 x 35,4 cm.

Dit fruitstilleven van pompoenen, abrikozen, pruimen, kweeperen, appels en vijgen hing als schilderij “In the Marble Parlour at Houghton”. Houghton Hall was de residentie van Sir Robert Walpole, de eerste premier van Groot Brittannië. Met een oog voor kunst had Sir Robert een schitterende collectie aangelegd, maar gaf zoveel geld uit dat hij bij zijn overlijden een enorme schuld achterliet. Na mislukte pogingen om de collectie aan de staat te verkopen voor de geplande National Gallery, was de familie genoodzaakt om in 1779 een groot aantal schilderijen aan Catharina de Grote te verkopen. Om de stukken uit de collectie voor Engeland te behouden, werden deze gekopieerd en als prenten uitgegeven.

John Boydell was gespecialiseerd in het als grafiek reproduceren van schilderijen en was als uitgever zo succesvol dat hij de Britse prentenindustrie een dusdanige boost gaf dat prenten van Franse makelij van de markt werden verdreven.

Uit John Boydell’s “Set of Prints Engraved after the Most Capital Paintings in the Collection of Her Imperial Majesty the Empress of Russia, Lately in the Possession of the Earl of Orford at Houghton in Norfolk” hebben wij ook een bloemstilleven van Jan van Huysum.

Prijs: VERKOCHT