Gelderland, Kwartier van Zutphen – Isaak Tirion, 1741

“Nieuwe kaart van ’t Kwartier Zutphen“, kopergravure vervaardigd door J. Keizer, 1741, verschenen in de “Nieuwe en Beknopte Hand-Atlas, bestaande…

Lees verder

Nieuwe kaart van ’t Kwartier Zutphen“, kopergravure vervaardigd door J. Keizer, 1741, verschenen in de “Nieuwe en Beknopte Hand-Atlas, bestaande in eene Verzameling van eenige der algemeenste en nodigste Landkaarten“, uitgegeven door Isaak Tirion te Amsterdam in 1741 en later. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 32,8 cm x 37,8 cm.

In de Achterhoek stonden vele burchten, op deze kaart staan de meeste afgebeeld en zijn te herkennen aan een klein torentje met vermelding van de naam. In de tijd waarin de kaart gemaakt werd waren veel kastelen die genoemd worden al lang geheel of gedeeltelijk verdwenen. Vaak was er een landhuis voor in de plaats gekomen. Soms leefden de namen nog voor in veldnamen. Op de kaart is ook goed te zien dat de toen nog ommuurde stadjes nog heel klein waren. Veel dorpjes bestonden uit hooguit enige boerderijen en werden een “vlek” genoemd. Onverharde wegen over de hogere delen van het land verbonden de stadjes en dorpen met elkaar. Sommige wegen hadden hun oorsprong in Duitsland en werden “hessenwegen” genoemd. Op de kaart zijn ook de vele veengebieden en heidevelden goed te herkennen. Ze besloegen het grootste deel van de Achterhoek en werden pas in de 19e eeuw ontgonnen.

Isaak Tirion (1705 – 1765) was een Nederlands boekhandelaar en uitgever met z’n zaak aan de Nieuwezijds Voorburgwal, later in de meer in aanzien staande Kalverstraat. Hij publiceerde een groot aantal boeken, serie-werken en tijdschriften, waaronder vele topografische werken.

Prijs: VERKOCHT