Gelderland, land van Rijn, Maas en Waal – Joan Blaeu, 1664

“Tractus Rheni et Mosae totusque Vahalis a Rhenoberca Gorcomium usque cum terris adjacentibus ducatus Cliviae regno Noviomagensi et Bommelerwaert parte…

Lees verder

Tractus Rheni et Mosae totusque Vahalis a Rhenoberca Gorcomium usque cum terris adjacentibus ducatus Cliviae regno Noviomagensi et Bommelerwaert parte insuper veteris Bataviae que continet de Betouwe Tielerwaert et com. Buyren, Cuylenborch et Leerdam.” Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu in 1664 als deel van diens Grooten Atlas, Oft Werelt Beschrijving, een Nederlandstalige versie van de befaamde Atlas Maior. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (druk) 39×50 cm.

We zien twee kaarten op een blad: het rivierengebied van Rijn, Maas en Waal in het Hertogdom Gelre. Met titel cartouche en mijlenwijzers.

Aan de achterzijde een beschrijving van het gebied in het Nederlands. Beschreven wordt bijvoorbeeld dat Nijmegen een goede, redelijk grote en welbetimmerde stad is, met fraaie en sierlijke kerken waaronder de St. Eusebius kerk. Arnhem was in oude tijden de woonplaats van de Hertogen van Gelre en daar resideert ook het provinciale hof bestaande uit een “Cancellier en thien Raedts-heeren, van welke de vier zijn van de voornaemste Edel-luyden des lands”. Ook wordt gesproken over Hattem “een kleyne maer seer stercke stadt aen de lincker-zijde van de Yssel” en een “kleyn stedeken” Elburg met een kasteel “welkers muuren wel 24 voeten dick zijn”. Ook lezen we over de zeer oude plaats Wageningen, al door Tacitus genoemd. En rechts van de Waal, twee mijlen van Bommel, ligt Tiel.

Prijs: VERKOCHT