Gezicht op Antwerpen – ca. 1820

GEZICHT OP ANTWERPEN AAN DE VOORAVOND VAN DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE Antwerpen gezien vanaf de Linkeroever “Vue d’Anvers – Prise de…

Lees verder

GEZICHT OP ANTWERPEN AAN DE VOORAVOND VAN DE INDUSTRIËLE REVOLUTIE

Antwerpen gezien vanaf de Linkeroever “Vue d’Anvers – Prise de la tete de Flandre“, lithografie uitgegeven te Parijs ca. 1820, in de tijd met de hand gekleurd. Afm. 35,4 x 54,6 cm.

De Industriële Revolutie in de 19de eeuw bracht Antwerpen een enorme uitbreiding van het handelsvervoer en de stad groeide uit tot een wereldhaven. Stoomkracht voerde de vaarsnelheid van schepen op en de nieuwe werelddelen zorgden nu voor de bevoorrading van grondstoffen en dienden tevens als afzetmarkt voor bewerkte goederen.

De maritieme groothandel had zijn weerslag op de stad en het omliggende land. Voor de ontwikkeling van de handel in de 16de eeuw moesten de oude poorten, bruggen en ruien uit de middeleeuwen verdwijnen. Zo werd ook in de 19de eeuw Antwerpen herschapen, maar op een veel grotere schaal. De stad trok werkkrachten van het land aan en de bevolking groeide. Rondom de stadskern werden allerlei straten en wijken gebouwd, zodat de stad snel uitbreidde. De oude fortengordel, de Spaanse vesten, moesten hiervoor afgebroken worden.

De kunstenaar lijkt met de pastorale voorgrond, de koeien, het melkmeisje, de slapende boer, nog even de oude tijd te willen vasthouden. Op een afstand leggen de stoomschepen in de stad aan, terwijl het leven op de Linkeroever nog niet zo snel gaat. Nog even.

Prijs: VERKOCHT